#ezMiskolc Miskolc-Tapolca minitúra a Várhegyre

Ha Miskolcon jár az ember a belvárostól mindössze 10-15 percnyire lévő Miskolctapolcát semmiképp sem szabad kihagynia a programból. Több látnivalót is tartogat, a pihenésre, kikapcsolódásra vágyóknak ott a Barlangfürdő, az ország egyik legszebben kiépített fürdője, a kisgyerekeseknek és kalandok kedvelőinek az Avalon Park egy családi, szórakoztató és élménypark Maja játszóházzal és gokart pályával, a szimpla turistáskodóknak pedig a Tapolcai park csónakázó tóval, bobpályával, kalandparkkal és békás tóval. Na meg nem utolsó sorban itt a csodálatos panorámát ígérő várhegy is egy kis túrára vállalkozóknak.





A Tapolcai park tökéletes választás egy könnyed délutáni sétára, aki viszont ettől többre vágyik annak tudok ajánlani egy könnyed túrát is a tó mellett magasodó Várhegyre, ahol egykoron földvár állott. Mivel részlehajló vagfyok a túrázást illetően és szerintem ez az izgalmasabb program  így inkább ezzel  ezzel a posztot, mint a tó körüli többi programmal, látnivalóval. 

Sárga háromszöggel jelzett turistaút vezet fel a csónakázótó partjáról a Bob pálya mellől a csúcsra, azonban én mégsem ezt az útvonalat ajánlanám, hanem a Várhegy utcáról vezető jelöletlen keskeny kis ösvényt, ami a párkánnyal szegélyezett alsóbb szintre vezet fel, ahonnan pazar a kilátás a csúcsra, még kaár piknikezni is lehet. Ha kigyönyörködtük magunkat a látványban innen ismét jelöletlen ösvényen közelíthetjük meg a csúcsra vezető sárga jelzést. A csúcson megpihenhetünk kicsit és kiélvezhetjük a mesés panorámát a környező domboldalakra. A csúcsról lefelé a túloldalon szintén jelöletlen, de jól követhető ösvény vezet lefelé a túloldali plató mentén.  

kilátás az alsó szintről



kilátás a csúcsról




Kilátás a túlolalról


A miskolctapolcai vár mára elpusztult, elmosódott határvonalú földhalomvár a Bükk-vidék központi hegyeinek déli lejtőjén. A vár nem maradt fent, csupán a Miskolctapolca nyugati szélén fekvő, erdő borította, 225 méter magas Várhegy őrzi emlékét. Az 1890-es évektől 1950-ig a várhegy északnyugati oldalán mészkő-bányászatot folytattak, 2002 óta áll helyi védelem alatt. Itt található a Viktória-barlang, illetve a Fecske-lyuk is. A várhegyen Hellebrandt Magdolna végzett ásatást az 1970-es években, majd 2007-ben Nagy Levente végzett helyszíni szemlét. Az ásatások a késő bronzkorban létrejött földvár jelenlétét valószínűsítik, de római kori szórványleletek is előkerültek.
/ forrás - Wikipedia /

GPS-es mobilos turista térkép segítségével könnyen tájékozódhatunk a jelöletlen ösvények ellenére is!
Egy kis térkép az útonalról:




A hegyről leérve a sárga jelzés a csónakázótó partjára vezet le a Bobpálya mellett. Aki vágyik még egy kis kalandra az bobozhat és kalandparkozhat is egyet a tó körbesétálását kiegészítve, vagy akár vízibiciklizhet, csónakázhat is egyet a tavon. 

A Miskolctapolcai Kalandtúra Park 2005. július 30-tól nyitotta meg kapuit a nagyközönség felé. Magyarország legnagyobb természetes környezetbe épített kalandparkja, mintegy 1000 m2–en, 3-9 m-es magasságba telepített, 25 kiépített akadálypályájával.
/ forrás - miskolctapolca.info /







Békás-tó tavirózsákkal




Aki fürdőzésre vágyik annak bátran ajánlom a Barlangfürdőt, biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódni az egyedülálló kialakítású fürdőben.  

A terület igazi kincse a Barlangfürdővé kialakított Tavas-barlang, melyet a víz évezredek alatt vájt ki a kemény mészkősziklákból. Az Európában egyedülálló Miskolctapolca Barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben fürödni, élvezni a tiszta, minden szennyeződéstől mentes levegőt. Sokan esküsznek a Barlangfürdő gyógyhatására is, ami elsősorban a kellemes, gyógyító barlangi klímának, valamint a meleg karsztvíznek köszönhető.
/ forrás - barlangfurdo.hu




A Barlangfürdő mellett nyáron tökéletes választás lehet a pár évvel ezelőtt felújított és jelenleg is további fejlesztések előtt álló Miskolctapolcai Strand is a fürdőzésre vágyóknak.

Miskolctapolca első, nyitott strandja 1923-ban épült, amelyet folyamatosan és többször korszerűsítettek, bővítettek. 1934-ben üdülőhellyé nyilvánították az akkor még Miskolctól különálló települést, ami gyors virágzásnak indult: fogadók, éttermek, panziók nyíltak. A fejlesztéseknek köszönhetően a múlt század végén már úszómedence, 100 méteres nagymedence és gyermek strandrész is várta a fürdőzni vágyókat. A strand végül 2004-ben bezárt, azonban tíz esztendő után ismét a fürdőzőké lett a Miskolctapolcai Strand. Az elkészült, fitness-, wellness-központot tartalmazó strand csak az első ütem, amely hamarosan tovább épül, s egy egyedülálló élményfürdővel egészül ki. 
/ forrás - miskolctapolcaistrand.hu /



És ha kellőképpen megéheztünk a kalandozásban, akkor ha kedvünk tartja elkölthetünk egy finom ebédet vagy vacsorát a hegyi stííusú fahárak mellett az Avalon park éttermében vagy Sörkrtjében. Energiával újratöltődve pedig kipóbálhatjuk a gokartot, a gyerekek pedig a Maja játszóházat.



Ha Miskolcon jártok semmiképpen se hagyjátok ki a Miskolctpaolcai parkot a csónakázó tóval, de ha időtök ingedi a többi programot is próbáljátok ki bátran, mert nem fogtok csalódni. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Instagram

Üdv a világomban! ( :

Timi vagyok, természetkedvelő, lelkes (amatőr) fényképezőgép kattogtató.
A blogon a férjemmel, a #keménymag-gal, valamint a Béres-Péceli Tátra túra teammel tett külföldi és belföldi utazásainkról, túráinkról, olvashattok képes élménybeszámolókat.
Ha tetszik amit itt találsz és szeretnél értesülni a friss posztokról itt tudsz feliratkozni. -->