#ezMiskolc Lillafüredi ősz

Ha valaki Miskolcra látogat Lillafüredet semmiképpse hagyja ki a prohramból! Minden évszakban szép, de talán ősszel a legcsodálatosabb amikor a megannyi színbe öltöző lombkorona szegélyezi a Hámori-tó partját, és a csapadékos időjárástól hatalmas zuhatagban hullik alá a Palatoszálló melletti szikláról a Lillafüredi vízvízesés. Múlt héten nekünk is volt alkalmunk a varázslatos őszi köntösében megcsodálni ezt a mesébe illő helyet, és nem is nagyon szaporítanám a szót, beszéljenek inkább helyettem a képek... 


Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) Miskolc településrésze, de a város belterületétől több kilométerre helyezkedik el, tulajdonképpen az agglomerációban. Miskolc egyik legmagasabban fekvő része. A Garadna-völgyben a két patak összefolyásánál kialakult kisebb, természetes tavat 1813-ban egy völgyzáró gáttal visszaduzzasztották, hogy biztosítsák a vashámorok – vízzel hajtott pörölyök – működéséhez szükséges vizet.  
/ forrás - Wikipedia





A szűk, meredek hegyoldalakkal szegélyezett völgyben fekvő festői Hámori tó mesterségesen keletkezett, a Garadna-völgyben a két patak találkozásánál 1813-ban egy nagyobb tavat duzzasztottak, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a vasmegmunkáláshoz. A tavon nyáron csónakázásra és vízi biciklizésre is van lehetőség, de gyalog is körbe tudjuk sétálni. 
/ forrás - kirándulástippek / 









Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban 1926 és 1930 között épült a három völgy találkozásánál, a Hámori-tó fölé épült festői Palota  szálló. A szocializmus éveiben SZOT szállóként működő épület ma már ismét minden vendég rendelkezésére álló háromcsillagos szálloda.
/ forrás - kirándulástippek / 










A Palotaszálló építése előtti beszámolók már említést tesznek a Szinva patak eredeti vízeséséről, ami a Palotaszálló építése, illetve a tereprendezési munkálatok elvégzése előtt a Garadna patakkal együtt ömlött a Hámori-tóba. A 20 m magas vízesés létrejötte nem természetes, a Palotaszálló építése miatt el kellett terelni a Szinvát.
/ forrás - Wikipedia /








Minden évszakban páratlan látnivalókat kínál a Palotaszálló alatt húzódó, teraszos függőkert. A tavon nyáron csónakázásra és vízi biciklizésre is van lehetőség, de gyalog is körbe tudjuk sétálni. 
/ forrás - kirándulástippek / 




A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó, európai viszonylatban is jelentős és egyedülálló látványosság a lillafüredi Anna mésztufa-barlang. Hozzá hasonló csak hat létezik a egész világon. Ennek az az oka, hogy a mésztufa barlangok általában nem látogathatók, külön engedély kell a belépéshez. Az Anna-barlang kivételt képez, ezért hazánk egyedi természeti értéke. 
/ forrás - hellomiskolc.hu /





Az erdészet építette 1920-ban kisvasutat (keskeny nyomtávú vasúti vonalat), elsősorban teherszállítási céllal. A menetrend szerinti személyszállítás igen korán, már 1923-ban megindult, így a Zsuzsi Vasúttal holtversenyben Magyarországon itt indult meg először a személyszállítás az erdei kisvasutak körében. Több szempontból is különleges, hiszen ezen a kisvasúton van Magyarország jelenleg legnagyobb kisvasúti hídja (Mélyvölgyi-híd).
/ forrás - Wikipedia /




Ha Miskolcon jártok semmiképpen se hagyjátok ki ezt a progaramot. Ha hosszabb időt töltötök itt, akkor pedig érdemes hétköznap érkezni, amikor nincs olyan nagy tömeg. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Instagram

Üdv a világomban! ( :

Timi vagyok, természetkedvelő, lelkes (amatőr) fényképezőgép kattogtató.
A blogon a férjemmel, a #keménymag-gal, valamint a Béres-Péceli Tátra túra teammel tett külföldi és belföldi utazásainkról, túráinkról, olvashattok képes élménybeszámolókat.
Ha tetszik amit itt találsz és szeretnél értesülni a friss posztokról itt tudsz feliratkozni. -->