#EzMiskolc Diósgyőri (vár)séta

Két éve mutatta nekünk barátnőm férje a diósgyőri csodahelyet, a Tündér kertet, akkor még csak igen kezdetleges állapotában, de nekem már akkor belopta magát a szívembe a hely, a csodás levendulák szegélyezte sétánnyal. (amiről itt most nem tudok képet mutatni, mert amikor voltunk fotózni még nem volt szezonja... De mindenképpen pótolom majd. 



Aki Miskolcon jár, annak mindenképpen el kell látogatnia Diósgyőrbe minimum egy kis sétára a Diósgyőri vár környékére, a "Tündérkertbe"! A vár bejáratához hatalmas gesztenye fákkal övezett díszköves utcácska vezet, az óriások kellemes hűs árnyékot biztosítanak a forró nyári napokon.


Talizmán Panzió


Miskolci Evangélikus Egyházközség temploma


A Diósgyőri vár falai a Szinva-patak völgyéből kiemelkedő szikladombra épültek. Anonymus a 13. századi Névtelen krónikás említi, hogy itt már a honfoglalás idején állt egy földvár, amelyet 1241 körül a tatárjárás idején pusztíthattak el. IV. Béla király a tatárjárás után kedvelt hívének, Ernye bánnak adományozta a helyet. /forrás Diósgyőri vár honlapja/



Többször is volt már szerencsénk meglátogatni a Diósgyőri várat a 2014-ben befejeződött felújítása óta, egészen pontosan én háromszor is megfordultam itt az elmúlt években, ezekből a látogatásokból következzen most pár kép... Ciki vagy sem, engem sajnos nem igazán nyűgözött le belülről a vár, de lehet hogy csak a hazaival kapcsolatban túl nagyok voltak az elvárásaim. (Vagy csak szimplán más az ízlésem.) Maga a vár és a belső terek nagyon szépen ki lettek alakítva, de a berendezésekkel (leginkább a falra akasztott pixeles képekkel) nekem sajnos nem igazán sikerült megbarátkoznom. Pozitívumként említhető azonban, hogy fejlődő tendenciát mutat a belső enteriőr is! Igazából akárkivel beszéltem eddig mindenki el volt ájulva a vártól, szóval lehet csak nekünk van rossz ízlésünk! :D A korhű kosztümös idegenvezetés és fegyverbemutató viszont tényleg szórakoztató. :)

korhű ruhába öltözött udvarhölgyek

fegyverbemutató














Ez a gyógynövény szoba például az első látogatásnál még nem volt berendezve, de amikor másodszor jártunk itt már igen, és nekem egyből be is lopta magát a szívembe. :) Még több ilyet!!!




A vár szomszédságában található Lovagi Tornák Tere kiválóan alkalmas nemzetközi lovas versenyek rendezésére, valamint kiváló koncert helyszín is! Több koncerten is jártunk már itt, és mindegyik szuperül sikerült. :) Persze ebben biztos szerepe van az elfogyasztott borsodi mennyiségének is. :D




És ha mindez nem lenne elég a vár nyaranta és telente egy szuper terepfutó versenynek is helyet ad, a Marathon Club Miskolc színeiben rendezett Vár Trailnek. Tavaly én is vettem a bátorságot és beneveztem... Nos az élmény felejthetetlen, de közben voltak azért mély pontjaim rendesen. :D


Na de térjünk rá a legújabb diósgyőri attrakcióra, a vár mögött megépített Tündér kertre, vagy hivatalos nevén a WoW Parkra. Még mindig nincs készen teljesen, pedig legalább két éve épül (csak amiről én tudok). Persze jó munkához idő kell, és ez a hely tényleg igazán hangulatos (már amikor nincs épp 800 ezer ember itt egyszerre...). Érdemes volt időközönként visszatérni ide az elmúlt két évben, mert folyamatosan fejlődött a park. Tavaly ősszel bekerült például a körhinta, tavasszal pedig a fagyizó-kávézó is megnyitotta kapuit a vendégek előtt.



















Ha Diósgyőrben jártok ne hagyjátok ki A Ház nevű kávézót sem, isteni sütiket, kávét és limonádét fogyaszthattok itt. :)


Ha hagyományos finom sütikre fagyira vágytok szintén a Vár közelében találjátok az egyik leghíresebb Miskolci cukrászdát is, a KisGergely Cukrászdát. :)


Na kinek lopta be magát a szívébe Diósgyőr?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Instagram

Üdv a világomban! ( :

Timi vagyok, természetkedvelő, lelkes (amatőr) fényképezőgép kattogtató.
A blogon a férjemmel, a #keménymag-gal, valamint a Béres-Péceli Tátra túra teammel tett külföldi és belföldi utazásainkról, túráinkról, olvashattok képes élménybeszámolókat.
Ha tetszik amit itt találsz és szeretnél értesülni a friss posztokról itt tudsz feliratkozni. -->