Húsvét az Alpokban II. rész

Mint az előző posztban említettem a munka fáradalmait húsvétkor Ausztriában pihentük ki városnézéssel és túrázással. Meghoztam a második részt, amiben a két kedvencemé Hallstatté és Salzburgé a főszerep.

HallstattSzombaton még viszonylag jó időt fogtunk ki Hallstattban, reggel még elég borús volt az ég, de délelőtt időnként még a napocska is kisütött. Az autót a városba vezető alagút egyik parkolójánál hagytuk a hegyoldalban, és innen ereszkedtünk le a városban a szűk kis lépcsőkön. Egy kellemes sétával kezdtünk a főtéren, és a tóparton, majd a bányába vezető siklóhoz vettük az irányt.
Mivel elég hosszú út vezet fel a bányához, ezért most kihagytuk hogy gyalog hódítsuk meg a hegyoldalt és inkább egy órát spórolva 3 perc alatt mentünk fel a vasú segítségével a hegyre. Bámészkodtunk kicsit a Skywalk kilátónál, megcsodáltuk a tavat és Hallstattot felülről is, majd meglátogattuk a bányát.


A sikló felső állomásától még kb 10-15 percet kellett sétálni a bánya épületéig. A bányában több ismeretterjesztő előadást és kisfilmet is megnéztünk/hallgattunk a bánya kialakulásáról és a sóbányászati technológia fejlődéséről. Szuperül kitalálták az egész koncepciót, az ember egy percre sem veszti el az előadások közben az érdeklődését. A túravezető egymás után adta elő németül és angol is ugyanazt a mondókát, a filmek pedig német hanggal és angol felirattal voltak megtekinthetőek. 

A bányatúra végeztével gyalog ereszkedtünk vissza a városba a szerpentines földúton, és a temetőnél lyukadtunk ki egy szűk kis lépcsősoron. Megnéztük a csontházat, és a templomot, majd búcsút vettünk ettől a kedves kis tóparti osztrák várostól.
Salzburg


A vasárnapot a rossz időre való tekintettel salzburgi városnézéssel töltöttük. Sajnos a sok felhő és eső miatt a gyönyörű hegyekben nem tudtunk gyönyörködni, de jó nagyot sétáltunk a belvárosban és megnéztük a nevezetességeket. A Mirabell kastélykertben kezdtük a napot, ahonnan csodás kilátás nyílik a fellegvárra.

A folyón a szerelmi lakatokkal teleaggatott hídon keltünk át, és vettük célba a belváros nevezetességeit. A dómnegyedben megnéztük a csodaszép templomokat, majd a vár meghódítására indultunk.A siklózást mi itt kihagytunk és gyalogszerrel mentünk fel a várig, majd végigsétáltunk ösvényen majdnem egészen a Mönchsberg felvonóig, és vissza. Csodás kilátás nyílik az út során a városra és a várra egyaránt.
Természetesen a várba is bementünk, megnéztük a kiállításokat és körbejártuk az egészet, mindenhonnan szemügyre véve a lélegzetelállító kilátást.Az ausztriai út tanulságai a következők voltak:
- Ha nem főszezonban mész megspórolod a parkolási díjakat. Annyira uborka szezon az osztrákoknál ez a tavaszi időszak, hogy sehol sem kellett se parkolásért, se mosdóért fizetnünk
- Cserébe viszont hogy ilyen holt szezon volt nem mentek a felvonók és a kisvasutak sem...
- Tavasszal nagy eséllyel lehet taknyos, trutyis idő, amikor semmi látszik az óriási hegyekből... De azért lekopogom első 2 nap szerencsénk volt és gyönyörködhettünk bennük.
- Nem hátrány ha tudsz németül, de nagy eséllyel botlasz bele magyar pincérekbe, így nincs probléma a kommunikációval. :D

Jártatok már errefelé?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Instagram

Üdv a világomban! ( :

Timi vagyok, természetkedvelő, lelkes (amatőr) fényképezőgép kattogtató.
A blogon a férjemmel és a #keménymag-gal tett külföldi és belföldi utazásainkról, (és főként a Bükkben tett) túráinkról, olvashattok képes élménybeszámolókat.
Ha tetszik amit itt találsz és szeretnél értesülni a friss posztokról itt tudsz feliratkozni. -->