Rövid túra bányával és kilátással

A Acélvárostól nem messze is vannak ám csodák, érdemes a városszéli erdőkben is tenni kisebb-nagyobb sétákat, mert különleges helyeket lelhet az ember. Na mondjuk én sem magamtól leltem az igazat megvallva... Van egy szuper idegenvezetőnk a Komlós közeli erdőkben, aki csoda helyekre kalauzol el minket mindig. Legutóbb például távsegítséggel navigált el minket a Bükkszentlászlói bánya kilátójához. :)


Jelzett turista utat nem érint ez a kis túra, és nem is túl hosszú, ezért túl sok kommentárt nem fűznék hozzá. Szederbokor pihenőtől indultunk, és az út egy kicsit meredekebb emelkedővel kezdődik a sűrű erdőben. Elmondani nem tudom hogy hiányozott már ez a burjánzó zöld erdő, nagyon jól esett már a lelkemnek, hogy nem a kopár fák között kell sétálni...


Hagymás fogas-ír







Az első megállónk, a bánya szélén lévő kilátópont volt, ahonnan pazar panoráma tárul a szemünk elé a bányaplatóra, Diósgyőrre, de még a Tokaji hegyre is...

Kilátás a Bükkszentlászlói bánya pereméről:




















tavaszi hérics






Olocsán csillaghúr




A frenetikus bánya élmény után pedig Galya-tető felé vettük az irányt. Na nem a Mátrában, hanem a Bükkben lévő Galya-tető felé. Csak annyit láttam a térképen, hogy van ott egy "kis virágszerű" jelzés, ami kilátópontot jelöl... Nos ebben sem kellett csalódnunk, igazán hangulatos ez a kis "piknikező hely". Akár órákig is el tudtam volna itt heverészni egy pokrócon a környező zöldellő dombokat csodálva egy jó sör társaságában... :)



Kilátás Galya-tetőről:






elvirágzott leánykökörcsin









Erdei szellőrózsa










A túra számszaki adatai:

A túra hossza: kb 4,5 km
Szintemelkedés: kb 180 méter




A túra célpontjai más irányból is megközelíthetők, Komolóstetőről indulva egy kicsit hosszabb útvonalon, de +1 kilátó pont, Poklos tető érintésével. Kezdésnek én inkább az előzőt ajánlom, mert ezeket a jelöletlen utakat itt jóval több helyen be lehet nézni, és rossz irányba kanyarodni egy-egy erdei ösvényen.

Kilátás Polkos-tetőről:





A túra számszaki adatai:

Túra hossza: kb 8 km
Szintemelkedés: kb 330 m




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Instagram

Üdv a világomban! ( :

Timi vagyok, természetkedvelő, lelkes (amatőr) fényképezőgép kattogtató.
A blogon a férjemmel, a #keménymag-gal, valamint a Béres-Péceli Tátra túra teammel tett külföldi és belföldi utazásainkról, túráinkról, olvashattok képes élménybeszámolókat.
Ha tetszik amit itt találsz és szeretnél értesülni a friss posztokról itt tudsz feliratkozni. -->