Bulgária rózsaszín tava - Atanasovskói-tó

Utazások előtt mindig lázasan bújom az internetet, hogy milyen izgalmas látnivalók vannak a kiválasztott úti cél környékén, és nem volt ez másképp a bolgár nyaralásunk alkalmával sem. Ilyen kutatás közben találtam rá a rózsaszín tóra is, ami természetesen nem maradhatott ki a programból... Sunny Beachet elhagyva, a Rila-hegység felé tartva ejtettük útba a Burgasz mellett található Atanasovskói-tavat.


A tó pontos helyének nem sikerült elég körültekintően utánanéznem, de gondoltam a Google maps majd segít... Így be is írtuk a keresőbe, hogy Lake Atanasovsko, és annak rendje és módja szerint sétáltunk, akarom mondani hajtottunk bele a kelepcébe... Ki gondolná, hogy teljesen más helyen lyukad így ki, mint ahol szeretne. Amikor már kb 15-20 perce autókáztunk egy istenháta mögötti földúton, ahol a madár sem jár kezdtünk kicsit kétségbe esni... Végül egy gyárszerű épület parkolójánál kötöttünk ki és próbáltunk útbaigazítást kérni egy bácsitól, aki látszólag még nem is hallott erről a helyről... Itt kezdett el kételkedni a férjem a tó létezésében, és én is kezdtem feladni a reményt, hogy megtaláljuk a hőn áhított pink tavamat. Nem adtuk fel azért a kutatást, mert annál makacsabb természet vagyok, és egy utunkba kerülő outlet üzlet parkolójában ismét segítséget kértünk, ahol a fiatal pár már tudta mi iránt érdeklődünk, és sikeresen útba is igazítottak minket.  

Ide ne navigáljatok, mert ez nem a fürdőzésre kialakított tó, hanem valami teljesen más... 

Burgas Salt Parking a jó úti cél, ami a parkolóba vezet.

A tó létezéséről folytatott kisebb vita és a parkoló sikeres megtalálása után meg is váltottuk a fejenként 2 levás belépőnket és indultunk is a tó felfedezésére. Voltak félelmeim afelől, hogy amit internetes képeken láttam nem tükrözi majd a valóságot és az élénk rózsaszín szín talán csak a PhotoShop vagy a SnapSeed műve. A feltételezés azonban alaptalannak bizonyult, a tavak egy része ugyanis tényleg élénk rózsaszín a valóságban is!







Az első sokkhatáson való túllendülés és jó pár kép elkészítése után kicsit félve, de mi is belevettük magunkat a "habokba"... A rutinosak felfújható nyakpárnával érkeztek, hogy a lehető legnagyobb kényelemben lebeghessenek a víz felszínén. Olyan magas ugyanis a tavak sótartalma, hogy mindenféle erőfeszítés nélkül fenn lehet marad a víz felszínén, a nyakpárna segítségével pedig tényleg semmi dolgunk nincs, csak élvezni a napsütést és a jótékony hatást. A víz sótartalma miatt jót tesz a bőrnek, hidratálja, gyógyítja az apróbb sebeket és visszaállítja a bőr megfelelő PH éréket is. Én azért itt megjegyezném, hogy némelyik tó már-már kellemetlenül, csípősen sós így azokban nem is időztünk túl sokáig. 











Az ajánlott kb fél órás fürdőzés után pedig jöhet a még nagyobb móka... A teljes testes fekete iszappakolás. A külső tavak alján nem só, hanem szintén gyógyító hatású iszap található, aminek bőrfiatalító és regeneráló hatása van, na meg elég fura kénes záptojás szaga. Az uram csak ennyit mondott, miközben egymást kenegettük a fekete csodával: "És honnan tudod, hogy nem valami radioktív tehén szart kenünk éppen magunkra?" A körülbelül fél óra száradás alatt az iszap elvileg kifejti jótékony hatását, és a tengerparton egyszerűen le is moshatjuk magunkról a megszilárdult szürke pakolást...  






Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy ez volt a nyaralás a legmókásabb programja, ha erre jártok semmiképpen se hagyjátok ki, mert felejthetetlen élmény a súlytalan lebegés a rózsaszín "unikornis pisiben" és az egymást enyhén záptojás szagú iszappal kenegetni is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Instagram

Üdv a világomban! ( :

Timi vagyok, természetkedvelő, lelkes (amatőr) fényképezőgép kattogtató.
A blogon a férjemmel, a #keménymag-gal, valamint a Béres-Péceli Tátra túra teammel tett külföldi és belföldi utazásainkról, túráinkról, olvashattok képes élménybeszámolókat.
Ha tetszik amit itt találsz és szeretnél értesülni a friss posztokról itt tudsz feliratkozni. -->