Csehországi kirándulás 2. rész Prága

Az október 23-ai hosszú hétvégén Csehországba utaztunk el párommal, az első posztot már láthattátok a kirándulásról ITT, ahol kisebb városokat és szép várakat mutattam nektek, ahol megfordultunk az út során. Most viszont következzen Prága, az utazás fő célpontja.

Ha néhány mondatban kellene összefoglalnom Prágát akkor, minden utca macskaköves, minden sarkon van egy templom, egy söröző és egy étterem. A gyalogos lámpák nagyon rövid ideig zöldek, a villamos hegynek felfelé is tud közlekedni, még kanyarodva is. És minden nevezetesség előtt autók parkolnak és közlekedési táblák vannak, csak hogy véletlenül se lehessen tökéletes képet készíteni...



Szerda délután érkeztünk meg Prágába, kicsit szusszantunk, pihentünk majd este nyakunkba vettük a várost egy kis sörözés, sétálás, feltérképezés céljából, hogy másnap könnyebben el tudjuk kezdeni a városnézést, ahova elég sok programot és látnivalót sikerült besűrítenem a tervezéps során. Eredetileg két napra terveztük a Prágai városnézést, de annyira ügyesek voltunk, hogy egy nap alatt sikerült mindent bejárni, amit célul tűztem ki magunknak. Igaz után alig bírtunk lábra állni. :D

Az első állomásunk a Strahovi kolostor volt, ide villamossal jutottunk el a szállásunkról.

Strahovi-kolostor
A kolostor, amely Strahovi-kolostorként vált ismertté, nem sok sikernek örvendett 1143-ig, amikor is egy csoport premontrei szerzetes telepedett itt le. A kolostor területén található a Szent Rókus-templom, a Szűz Mária Mennybemenetele-templom, valamint a Strahov képgaléria és a Strahov könyvtár.






A kolostortól lefelé a vár felé sétálva  ejtettük útba a Loreta nevű templomot.

Loreta
A gyönyörű templom, amely egy Ancona mellett látható templom mása, fontos zarándokhelynek számít. Kateřina von Lobkowicz cseh nemes hölgy alapította 1626-ban, és 1631-ben szentelték fel.






Útban a várhoz is sok szépséget pillanthat meg az ember a butikik kirakatában...





Hradzsin tér 
A Hradzsin főtere környékén alakították ki a jobbágytelepülést, melynek lakói a prágai vár kiszolgálásán dolgoztak. A tér az 1541-es tűzvész után is megtartotta eredeti alaprajzát. Számos szép barokk, és reneszánsz palota (melyek közül egyikben a Cseh Nemzeti Galéria működik), és egy templom áll a téren.




A kilátás is csodaszép



Természetesen a pénzért pózoló jelmezes emberek is megtalálhatóak a vár körül.


Az őrségváltást pedig óránként lehet megtekinteni a vár előtt. :)


A prágai vár
Európa legnagyobb várkomplexumának számít, és maga a vár, 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára. Számos háború, tűzvész, felújítás, és különböző történelmi korok eredményeképp igen változatos palotákat, erődítmények, és templomok jöttek itt létre. Csodás kilátása miatt is igen népszerű. Története a 12. századig nyúlik vissza, amikor is megépült egy román stílusú vár. A várat a 14. században IV. Károly gótikus stílusban újjáépítette. Egy 1541-es pusztító tűzvész után szinte az egész negyedet újjá kellett építeni.








Szent Vitus székesegyház
Ez Prága egyik legtipikusabb, legismertebb nevezetessége, amely szinte egész Prágából látható. A Szent Vitus székesegyház Prága, és egész Csehország legnagyobb, és legfontosabb egyházi épülete, a cseh királyok, és királynők koronázásának tradicionális helyszíne volt. A főépület mellett számos kápolnája is figyelemre méltó, az egész székesegyház legszebb része a Szt. Vencel kápolna. A 1344-ben, IV. Károly kezdte építtetni, és végül, 1929-ben, több mint 600 év után, készült el.











Szt. György bazilika
A prágai várnegyed legrégebbi, Prága 2. legrégebbi, és Prága legjobb állapotban lévő román temploma. 920-ban alapították, és 973-ban a szomszédos bencés kolostorral bővült. Egy 1142-es tűzvész után újjáépítették. Jelenleg koncertteremként működik.



A várból egy hosszú lépcsőn keresztül ereszkedtünk le a Kisoldalba.

A prágai Kisoldal
A prágai Kisoldal a cseh főváros egyik történelmi, városrésze. A negyed az időközben fallal körülvett Óvárossal szemközt, a Moldva bal partján jött létre, a város harmadik részeként. Központja a Malostranské Namesti, ahonnan a macskaköves utcákon felfedezőútra lehet indulni: kis boltok, templomok, tradicionális cseh kocsmák, és remek éttermek várják a turistákat.







Következő megállónk a Kisoldalon a Szent Miklós Templom volt.

Szent Miklós templom
A Szent Miklós-templom a barokk templomépítészet remeke. A hatalmas barokk templom 1703-1756 között épült.  A templom épületéhez csatlakozó jezsuita rendház a prágai magyar vonatkozású helyek egyike: itt lakott II. Rákóczi Ferenc, amit emléktábla is jelez.



A templomtól a Károly híd felé indultunk és útba ejtettük a Kampát, a Lenon fallal.

Kampa
Az északi végét a Károly híd keresztezi. Mivel a város többi részétől elkülönül, a Kampa sziget az egyik legbékésebb hely Prágában. A sziget két részre különül el. A szigetet a Kisoldaltól a Certovkaként ismert folyó csatorna választja el. A nevét, amelynek jelentése démon, egy legenda után kapta, mely szerint egy szerencsés asszony, aki egyszer malmot működtetett a szigeten, összeszövetkezett az ördöggel..





A Kampánál a Károly híd oldalsó lépcsőin séltáltunk fel a hídra.

Károly-híd 
A hangulatos, Prága egyik fő látványosságának számító, 516 méter hosszú, és 10 méter széles hídon grafikusokkal, utcazenészekkel, mutatványosokkal, és fiatalokkal találkozhatunk. A 16 pillérrel rendelkező híd helyén korábban egy fahíd állt. 1357 óta ez Prága első állandó hídja. Alapkövét 1357-ben IV. Károly német-római császár fektette le, a híd végül 1402-re készült el. 1851-ig ez volt az egyetlen híd a Moldván. A Károly-híd 30 híres szobrának többségét 1687 és 1714 között állították fel. A híd két végén egy-egy torony áll: a 15. századi Mala Strana, és a 14. századi óvárosi hídtorony.





Óvárosi hídtorony 
A világ egyik legszebb gótikus épületét, és bizonyosan Európa legszebb hídtornyát Petr Parler tervezte a 14. század végén. Nem csak a Károly-híd dísze volt, hanem védelmi célokat is szolgált. A háromszintes, 64 méter magas torony három szoborral díszített. Szintjeiről szép kilátás nyílik Prága óvárosára.


A hídon átérve utunkat az Óváros, az Óváros tér felé vettük.

Óvárosi tér 
A Vencel-tér, és a Károly-híd közötti tér mindig turistákkal van tele. Továbbá a prágaiak egyik népszerű találkozóhelye, ezen felül ünnepek, karácsonyi, és húsvéti vásárok, tüntetések színhelye. A négyzet alakú Óvárosi tér összesen 9000 négyzetméter. A tér középpontjában a vallási reformer, Husz János (Jan Hus) szobra található. A tér alakját és méretét I. Vencel határozata alapján építették fel, miután a környékbeli, szétszórva található településeket egységesítették. A tér számos történelmi eseménynek volt színtere.
Husz János emlékműve: a szobor a tér északi felének középpontjában áll. Nagyméretű, szecessziós alkotás, amely Valdislav Saloun műve. A nemzeti hősként tisztelt cseh reformátort eretnekség vádjával máglyahalálra ítélték, és halálának 500. évfordulóján leplezték le az alkotást.






Az Óvárosi városháza története
Az Óváros téren található Óvárosi városháza Prága egyik legszebb építészeti műemléke. A városháza 1338-ban épült meg Luxemburgi János engedélyével, azzal a céllal, hogy az Óvárosnak is legyen saját tanácsa. A 69,5 méter magas tornyot 1364-ben építették hozzá. 1440-ben megalkották a csillagászati órát, az Orlojt, majd 1838 és 1848 között megépítették a városháza neogótikus, északi szárnyát.



Asztronómiai óra
A torony legnépszerűbb része a városháza órája. Prága Asztronómiai órája (Prágai Orloj) a valaha épített egyik legrégibb és legaprólékosabban kidolgozott óra. Az óra három fő részből áll: az asztronómiai számlapból, amely a nap és a hold helyzetét adja meg az égbolton, illetve különféle asztronómiai adatokat mutat, az ’Apostolok Menetéből’, amelyben egy óramű óránként jeleníti meg az apostolok alakjait és más mozgó szobrokat, illetve egy naptár számlapból, amelyen medalionok jelképezik a hónapokat.


Tyn előtti Miasszonyunk templom
Ez a gótikus templom 80m magas ikertornyokkal büszkélkedhet, és már mérföldekről látszik. A templomot a 14. században építették és a városba látogató külföldi kereskedők elsődleges imahelye volt.
A templom kétségkívül leglátogatottabb helyei a csodálatos sír az ünnepelt csillagász és asztrológus Tycho de Brahe portréjával, aki II. Rudolf híres udvarában tevékenykedett.



A térről a Cetlina után végighaladva jutottunk el a Lőportoronyhoz, és a Reprezentációs házhoz.

Lőportorony
A prágai belváros nevezetességeinek fontos részét képezi a Lőportorony, cseh nevén a Prasná brána, ami a Reprezentációs ház mellett áll. A Lőportorony egy 65 méter magas torony, ami tulajdonképpen a királyi út kapuja, amely út a az óvároson keresztül, a Károly-hídon át visz a várba. A torony 1475-ben épült Prága egyik eredeti városkapuja helyére. A nevét arról kapta, hogy az 1600-as években lőporraktárnak használták.


Reprezentációs ház
A Námesty Republikyn álló lenyűgöző palota Csehország történelmében többször is fontos szerepet töltött be. 1918. október 28.-án itt kiáltották ki Csehszlovákia függetlenségét. Az art nouveau ház építése a romos királyi udvar helyén 1905-ben kezdődött, és 1912-ben nyílt meg. Fő része, a Smetana, Csehország legnagyobb koncertterme, ezen kívül még öt terem, két kávéház, és egy első osztályú étterem található itt.



És innen pedig csak egy egyenes úton kellett volna végigmennünk a Vencel térhez, de mi nem találtuk ezt az utcát, ezért kicsit cikk-cakkban, de sikerült eljutnunk a következő állomásra.

Vencel-tér
A Vencel tér Prága új városrészében található. Névadója, Szent Vencel Csehország patrónus szentje. Középkori neve Lóvásár tér volt, Szent Vencelről 1848-ban nevezték el.
A tér számos történelmi esemény színhelye volt, ugyanis a prágaiak hagyományosan itt tartják ünnepeiket, tüntetéseiket és demonstrációikat.
A Vencel tér formája inkább egy széles sugárútra hasonlít, mint egy hagyományos térre. Téglalap alakú, hosszabbik oldala 750 méter, a rövidebbik 60 méter. A tér 45 ezer négyzetméter alapterületű. A tér délkeleti irányba, a neoklasszicista stílusban épült nemzeti múzeum felé emelkedik.



A Vencel térről kisétáltunk ismét a Moldva partjára és a Nemzeti színház előtt haladtunk el.


A parton feflelé sétálva, a zsidó negyed felé tartva a Rudolfinum mellett haladtunk el.

Rudolfinum
Napjainkban Prága számos rangos kulturális esemény színhelye, emellett egész évben koncertek százaival csalogatja a zenerajongókat.



Régi Zsidónegyed, Josefov

A zsidónegyed egy kis terület, amely Josefov-ként ismert, nevét II. József császár után kapta, akinek a reformjai segítettek a zsidók életkörülményeinek megkönnyítésében (a zsidónegyed magában foglalja a korábbi prágai zsidó gettó maradványait is). A Josefov az Óváros tér és a Moldva folyó között fekszik. Van két híres figura, aki egyet jelent a városnak ezzel a részével: Franz Kafka és a misztikus Gólem, akit Jehuda ben Bezalel, vagy más néven Löw Rabbi alkotott.




Remélem tetszett a poszt, és van aki kedvet kapott hozzá, hogy a hatására elutazzon ide, vagy megerősítést kapott, hogy érdemes, ha már tervezte. :)

Jártatok már Prágában?

9 megjegyzés:

  1. Még nem volt hozzá szerencsém, de gyönyörű helynek néz ki! :) Nagyon szépek a képeid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Tényleg nagyon szép város. AZ óváros tér hasonlít kicsit a Krakkóira. :)

      Törlés
  2. Jártam és remélem, hamarosan újra eljutok oda. A várnegyed nekem nagyon tetszett, viszont az abszulút kedvenceim a Kis oldal - Malá Strana, ahol nagyon jó volt sétálni. Nagyon tetszett a Szent Vitus templom is és alkalmunk nyílt hajózni is Prágában, az 5 éves lányom kormányozhatta is a hajót pár percig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A várnegyed tényleg szép, nekem az óváros volt a kedvencem. :) Biztos nagy élmény volt a hajó kormányzás a csajszinak. :)

      Törlés
  3. Hú, már nagyon régen voltam Prágában, 8 éve :) Pár emlék beugrott :) Nem semmi iramot nyomhattatok, ha ezt mind megnéztétek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, ezt mind egy nap alatt. :D Kíváncsi lennék ez mennyi lehet kilométerben, órában olyan 7 volt, és nem nagyon álltunk meg, és tömegközlekedést sem használtunk közben.

      Törlés
  4. Húúú csodás képeket csináltál! :) nagyon hangulatos beszámoló volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszett. :)

      Törlés
  5. Volt szerencsém már Prágában járni egy céges kiránduláson, és egyszerűen elbűvölő kis város szerintem! A Szent Vitus Székesegyház lenyűgöző belülről is, és a kedvencem volt az arany utcácska, az édes kis házakkal, na meg a Károly híd!! De a legtöbb helyen jártam amit itt felsoroltál :) Imádtam, úgy ahogy van! Remélem még egyszer visszatérhetek!

    VálaszTörlés

 

Instagram

Üdv a világomban! ( :

Timi vagyok, természetkedvelő, lelkes (amatőr) fényképezőgép kattogtató.
A blogon a férjemmel, a #keménymag-gal, valamint a Béres-Péceli Tátra túra teammel tett külföldi és belföldi utazásainkról, túráinkról, olvashattok képes élménybeszámolókat.
Ha tetszik amit itt találsz és szeretnél értesülni a friss posztokról itt tudsz feliratkozni. -->